Language Shop    www.LS.cz/product.asp?id=330


Grammaticon + dárek
  Grammaticon + dárek   
Cena:  949,-Kč vč. DPH       Prodej ukončen, produkt se už nevyrábí a nebude skladem!
Běžná cena:  990,-Kč
Ušetříte:  41,-Kč (4%)
Cena bez DPH: 784,-Kč
DPH: 21%

Každý asi zná a také používá v MS Wordu či v jiném textovém editoru funkci Pravopis, která umožňuje rychle najít a opravit překlepy ve slovech. Lingea Grammaticon nabízí mnohem více. Kromě kontroly překlepů je schopen v textu odhalit chyby ve shodě podmětu s přísudkem, ve jmenné skupině, chybnou interpunkci, nesprávné použití předložek či zájmen, chybějící nebo nadbytečné čárky ve větách a mnohé další (1x CD-ROM).

Kategorie: jazykový nástroj
Jazyk: čeština
Úroveň: začátečníci, mírně pokročilí, středně pokročilí, pokročilí
Zaměření: gramatika
Obsah: 1x CD-ROM
Výrobce: Lingea s.r.o.

Objednávky a dotazy možno i telefonicky: 272 732 183 (O2 Czech Republic), 604 714 033 (T-Mobile), 721 461 154 (O2 Czech Republic)


Popis

Každý asi zná a také používá v MS Wordu či v jiném textovém editoru funkci Pravopis, která umožňuje rychle najít a opravit překlepy ve slovech. Lingea Grammaticon nabízí mnohem více. Kromě kontroly překlepů je schopen v textu odhalit chyby ve shodě podmětu s přísudkem, ve jmenné skupině, chybnou interpunkci, nesprávné použití předložek či zájmen, chybějící nebo nadbytečné čárky ve větách a mnohé další.
Kromě gramatických chyb vás program upozorní i na prohřešky proti správnému stylu zvoleného dokumentu, jako např. použití první osoby v technických textech, zmnožení větných členů, opakování slov ve větě, přítomnost slovesa ve větě, oslovení v dopise velkým písmenem, apod.



Všechny chyby jsou přehledně zvýrazněny barvami: překlepy jsou označeny červeně, pravopisné chyby zeleně a stylové prohřešky žlutě. Ve většině případů program ihned nabídne možné opravy nesprávného textu a navíc i podrobné vysvětlení příslušné chyby.

Grammaticon poskytuje dva způsoby kontroly textu:

  • Aktivní kontrola zvýrazňuje chyby ihned po napsání věty. Případné opravy lze provést pouhým kliknutím pravého tlačítka myši na zvýrazněný text a zvolením odpovídající náhrady. Způsob této práce je velice rychlý, efektivní a snadný na ovládání.


  •  
  • Dávková kontrola umožňuje procházet text větu po větě. v přehledném dialogu se zobrazí vždy celá věta i se zvýrazněnou chybou. Druhý způsob kontroly textu oceníte zejména poté, co jste jej dokončili a chcete provést jeho finální korekturu.



  • v nastavení programu lze jednoduše přepínat způsob kontroly textu, a to hned podle pěti stylů: standardního, formálního, technického, neformálního a dopisu. Kromě toho si můžete nadefinovat i svůj vlastní styl, a to zapnutím nebo vypnutím kontroly jednotlivých gramatických jevů.



    Pro bližší představu uvádí následující tabulka přehled jednotlivých gramatických a stylových jevů i s typickými příklady chybných vět.

    Grammatika
    SkupinaPříklady
    InterpunkceČím ses živila za mlada.
    Shoda ve jmenné skupiněNa večírek přišly i její hezký neteře. Šel s chlapi na pivo.
    Shoda podmětu s přísudkemUž jsou zvyklý. Začátečníci procvičovaly první lekci.
    Použití 5. páduPřijďte zítra, pane Svoboda.
    Stupňování přídavných jmen a příslovcíJe větší jako ostatní ve třídě.
    Spojení s přivl. přídavnými jményNa stole ležela kamarádova Pavlova kniha.
    Postavení a tvary zájmen ve větěOn na tě dá. Vzal bandasku sebou. Postavila sebe na vlastní nohy.
    Tvary číslovek a jmen po číslovkáchMluvil jsem s oběmi kolegy.
    Složené slovesné tvaryJenom aby jste se nepřepočítal!
    Příslovečné výrazy a spojeníŠel necestou. Mlátil ho hlava, nehlava.
    Předložkové vazbyPoslanci některých stran byli pro i proti návrhu.
    Použití spojek a spojovacích výrazůVěděl že kdyby tam šel, nečekalo by ho nic příjemného.
    Souvětí a čárky ve větáchTu knihu, o které jsem včera mluvil zřejmě přinesu až zítra.
    Neúplné větyJirka připravuje Janě k narozeninám.

    Styl
    SkupinaPříklady
    Stavba větyHop a skok přes potok.
    Příznaková interpunkceNo to se povedlo!
    Délka větyNelze to popírat, udělala nečistotu a teď se krčí v nejtemnějším koutě se zvrhlým a urputným výrazem, zeleně svítí očima a potrhává ocasem, jelikož ví, co ji čeká, a rázem z ní spadlo vše, co z ní dělá vzdělanou a jemnou kočku, protože tohle je to zlé a divoké zvíře džunglí, bestie plná strachu a nenávisti, jež tě sleduje žhoucíma očima jako věčného nepřítele, syčí jako had, když se k ní blížíš a její zelené zorničky srší zuřivým odporem, hrůzou, záští a zločinností.
    Nemístná slovaJirko, pojď k tabuli.
    Nadbytečná slovaNo, v podstatě by to šlo.
    Užití 1. osobyDosadím do následující rovnice.
    TykáníTo bys nesvedl.
    Oslovení v dopisechPředem vám děkuji.

    Grammaticon byl vyvíjen s cílem najít co nejvíce nesrovnalostí v českých textech, ale také, a to hlavně, nedopustit, aby bylo označeno jako chyba to, co ve skutečnosti chybou není. Při analýze české věty proto musíme vzít v úvahu spoustu věcí, např. že podmět ve větě může být i nevyjádřený, a proto např. výraz jako chlapci nešly může být gramaticky správně za předpokladu, že se píše třeba o hodinkách.
    Uživatel si však může zapnout režim tzv. přísné kontroly. v tomto módu program klade na strukturu věty větší nároky a procento nalezených chyb se tak rapidně zvýší.

    Podrobná příručka ke stažení zde.